sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Pizza Quornese

Me käytiin viime viikonloppuna kavereiden kanssa Tallinnassa pyörähtämässä. Edellisellä Tallinnan visiitillä ihastuin vanhassa kaupungissa sijaitsevaan vegaaniravintolaan nimeltä Vegan Restoran V. Todella suloinen pikku ravintola, jossa tarjoillaan edullista vegaaniruokaa. Sinnehän sitten piti päästä taas, joten pienen suostuttelun jälkeen sain kanssamatkaajat paikan päälle kanssani.

Ravintolassa ihmettelyä aiheuttivat jotkut ruoka-aineet, mutta lopulta listalta löytyi jokaiselle jotain. Ja niin ne raavaat lihansyöjämiehet ja -nainen kuulkaa söivät elämänsä ensimmäistä kertaa täysin vegaanista ravintolaruokaa. Oli kuulemma hyvää, tosin jäi sellainen tunne, että jotain oleellista puuttui. Joka tapauksessa olen iloinen siitä, että mun kaverit ovat tarpeeksi avarakatseisia kokeillakseen jotain uutta ja ihmeellistä oman mukavuusalueensa ulkopuolella. :)

Suosittelen siis lämpimästi tuota ravintolaa teille muillekin. Kannattaa varata pöytä etukäteen, koska paikka on pieni ja varsinkin viikonloppuisin on hyvin vaikea saada pöytää ilman varausta. Alla vielä Sannalta varastamani (heh, sori) kuva ravintolan punajuuriraviolista. Aika herkun näköistä, eikö?




Ja sitten itse asiaan eli kokkailuihin. Mä olen nyt viime aikoina innostunut kokeilemaan muutamia täysin vegaaneja ruokia. Toki iso osa kokkailuistani on jo valmiiksi vegaanisia, mutta olen pyrkinyt testaamaan miten saisin "normiruoista" tuunattua vegaanisia. Pizzaa tulee syötyä silloin tällöin, joten se tuntui luontevalta kokeilukohteelta.

Pizzan päälle laitoin quornia, joka on siis sieniproteiinivalmiste (tai oikeastaan kyseisen valmisteen tuotemerkki). Quorn sisältää luontaisesti vähän tyydyttyneitä rasvoja ja paljon proteiinia ja kuitua. Koostumukseltaan se muistuttaa aika paljon kanaa (ihan niinkuin mä muistaisin, miltä kana maistuu :D mutta näin ovat lihansyöjäkaverit kommentoineet). Toki quorn on melkoisen prosessoitua tavaraa, joten en sitä hirmuisen usein käytä. Silloin tällöin käytettynä se on kuitenkin oikein toimiva proteiininlähde. (Alkuperäinen resepti on luettavissa quornin tuotesivuilla, toki tietty muokkailin reseptiä taas.)

Juuston tilalla käytin soijajogurttia. Jep, luit oikein. Muistan lukeneeni jostain, että Alpron maustamaton soijajogurtti hyytyisi vähän juuston tavoin. Itselläni oli kaapissa vain Rainbowin versiota, joten testasin sillä. Jogurtti kyllä hyytyi, mutta eihän se koostumus oikeasti juustoa vastannut. Taidan ensi kerralla kokeilla maustaa vielä jogurtin ennen pizzan päälle laittamista. Tai vaihtoehtoisesti kokeilla jotain "oikeaa" vegaanijuustoa. Onko kellään vinkkejä, että mikä olisi hyvää?



  




Pizza Quornese

(Kahdelle)

175 g quorn-rouhetta (löytyy ainakin isojen markettien pakastealtaasta)
1 pieni punasipuli
1 valkosipulin kynsi
300 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 kasvisliemikuutio
ripaus oreganoa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
(kourallinen tuoreita basilikanlehtiä) *
3 rkl maustamatonta soijajogurttia **
öljyä paistamiseen

* Ei pakollinen, mutta mä rakastan tuoretta basilikaa, joten käytän sitä aina kun mahdollista.
** Tämän voi korvata esim. mozzarellalla tai vegaani"juustolla"

Lisäksi

2 pakastepizzapohjaa (n. 15 cm)
rucolaa koristeluun


Tee näin:

Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki pannulla. Lisää quorn-rouhe ja paista vielä pari minuuttia. Lisää sekaan tomaattimurska ja -pyree, mausteet ja murennettu kasvisliemikuutio. Kypsyttele viitisen minuuttia. Revi basilikanlehdet, lisää pannulle ja sekoita vielä hyvin.

Laita pitsapohjat uunipellille leivinpaperin päälle ja jaa täyte pohjien päälle. Lisää vielä jogurtti pieniksi "kasoiksi" pizzojen päälle.

Paista 200°C noin 10 minuuttia. Koristele valmiit pizzat rucolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kokeile. Kysy. Kommentoi.